Gedser Fuglestation

0
DKK doneret til Gedser Fuglestation

At naturen i Danmark er presset, er desværre ikke en nyhed. Danmark er et relativt lille land, og vi bruger alt for meget af vores land til f.eks. landbrug, træproduktion og bebyggelse, så der er ikke meget plads til naturen. Og som de politiske vinde blæser for tiden, giver det ikke meget håb om en positiv ændring lige foreløbigt. Alt i alt efterlader vi ikke meget plads til naturen, og det er i sig selv et alvorligt problem, og derfor skal vi virkelig passe bedre på den natur, som vi stadig har tilbage i Danmark.

Det kan man gøre på mange måder, og det er der heldigvis mange, som gør. Ganske frivillige endda. Og præcis sådan et foretagende, vil vi støtte denne gang: Gedser Fuglestation.

På Gedser Fuglestation overvåger forskellige bestande af fugle, og det gør de ved at ringmærke nogle af de fugle, som lægger vejen forbi. De fugle som ringmærkes, får en lille ring om benet med et unikt nummer. På den måde kan fuglene genkendes, når de dukker op et andet sted, så man kan følge med i hvordan fuglebestandene udvikler sig over tid.

Det er frivillige som bemander Gedser Fuglestation. Hver dag står de op 1 time før solopgang, så de kan være klar til at ringmærke og registrere fuglene. I 2022 ringmærkede de mere end 11.000 fugle, og registrerede tusindvis andre af fugle, som fløj forbi.

Desværre er det ikke en nyhed, at mange fuglearter går ned i antal. Og derfor er det endnu mere vigtigt, at vi kan følge med i hvordan fuglenes populationer udvikler sig. Fugle er en gruppe af dyr, der fungerer rigtig godt som indikatorarter (altså en artsgruppe, som påvirker/påvirkes af tilstanden på andre artsgrupper og naturtilstanden generelt), så når man ved hvordan bestande af fuglearter udvikler sig, får man også et indblik i naturens generelle tilstand.

Derfor vil vi gerne støtte de frivilliges arbejde på Gedser Fuglestation, og vi håber, at I vil hjælpe.

Og skulle du en dag befinde dig på Falster, så tag så langt syd du kan. Her finder du Gedser Fuglestation, som ligger på Danmarks sydligste punkt, og det er bestemt et besøg værd.

📸: Ole Friis Larsen/Gedser Fuglestation.