Lion Landscapes
Når mennesker og rovdyr kommer i nærkontakt med hinanden, opstår der ofte konflikter. Og som oftest, er det mennesker som vinder konflikten. Nogle steder spidser konflikten til, og det er i særdeleshed tilfældet med det sted, som vi vil samle ind til denne gang.
Det er selvfølgelig forståeligt, at det kan være utrygt eller problematisk at have store rovdyr rendende rundt nær ens foretagende, og konflikter kan være svære at undgå. Men ofte kan konflikterne undgås, hvis lokalbefolkningen, der hvor problematikken opstår, bliver informeret om hvordan de skal forholde sig, når rovdyrene kommer tæt på. Det er til og med også en fordel for mennesker, som kan undgå at bruge unødige kræfter og bekymringer om rovdyrenes tilstedeværelse. Men det er også en seriøs fordel for rovdyrene, som undgår at blive dræbt, og kan fortsætte med at være en del af de økosystemer, som de har en enorm vigtig rolle i at opretholde. Det gælder i øvrigt både de store kattedyr, men også de andre dyr, der indimellem også lider under forsøg på regulering af rovdyrene – som vi fx ser på det ene billede her, hvor en stor flok kritisk truede gribbe havde spist af et forgiftet kadaver man havde lagt ud, for at få ram på løver.
I Østafrika arbejder Lion Landscapes for at udbrede bedre og mere information til lokalsamfund, om hvordan mennesker og rovdyr kan eksistere side om side uden konflikter. Og det er et vigtigt sted, de arbejder for netop den sag: Ruaha Nationalpark er over 20.000 km2 og dermed den næststørste nationalpark i Afrika. Ruaha Nationalpark er hjem for en enorm biodiversitet, og heriblandt mange store rovdyr som løver, geparder, afrikansk vildhund, plettet hyæne og leopard. Heraf er flere af populationerne nogle af de største, der stadig er tilbage i naturen. Men desværre er det også i Ruaha Nationalpark, at vi finder den højeste rate for drab på løver i hele Østafrika.
Billeder: Mark Adlington, Paul Tickner og Lion Landscapes.