IUCN SSC Shark Specialist group

0
DKK doneret til IUCN SSC Shark Specialist Group

De fleste har nok hørt om, hvordan mange af verdens bestande af hajer og rokker er pressede. Det skyldes blandt andet, at der er stor efterspørgsel på deres finner, som bruges i traditionel kinesisk madlavning og medicin (desværre uden nogen som helst nærings- eller sundhedsmæssig effekt). Over de sidste mange årtier er flere hundrede millioner hajer og rokker blevet revet op af havet, og det betyder, at mere end 70% af verdens bestande af hajer og rokker nu er forsvundet.

Det har store konsekvenser for havenes økosystemer, at hajer og rokker forsvinder. De er nemlig toprovdyr. Det betyder, at de har en utrolig vigtig rolle, og betydning, for, at havenes økosystemer er i balance. Så hvis hajer og rokker forsvinder, vil det have konsekvenser for alle andre organismer i havet.

Heldigvis findes der organer, som for eksempel: IUCN Shark Specialist Group (ISSSG). De arbejder kort sagt for at undgå at katastrofen i havenes økosystemer bliver total, og forsøger at redde bestande af hajer og rokker, som er tæt på kollaps. ISSSG overvåger hvordan de forskellige arter af hajer og rokker har det, og hvilke lande der fanger hajer og rokker – og ikke mindst hvor mange de fanger. Desuden gør de en stor indsats for at oplyse regeringer rundt omkring i verden, så de kan forstå, at der er brug for handling.