Svenska Rovdjursföreningen

0
DKK doneret til Svenska Rovdjursföreningen

Den 1. marts gik jagten ind på los (Lynx lynx) i Sverige. Lossen er beskyttet under EU’s habitatdirektiv, og ikke alene er det jagt på et dyr der er truet i Sverige – jagten er dermed også ulovlig. Det er dog ikke kun lossen man skyder i Sverige; også ulv, bjørn og jærv jages. Alle disse arter har det tilfælles, at de er truede og fredede. I Europa findes jærven desuden kun i Sverige, Finland, Norge og Rusland, og derfor er det mildest talt vanvittigt, at der er jagt på den i Sverige.  

Dette er der heldigvis en organisation, kaldet Svenske Rovdjursföreningen, der arbejder for at forhindre. Foruden at lave politisk arbejde (hvor de sidder med ved bordet når det skal besluttes, hvordan man skal forvalte rovdyr i Sverige), laver de også informationskampagner, arrangerer ture hvor folk kan komme tættere på rovdyrene, og hjælper med at sætte hegn op, hvis der er en los eller jærv, der er blevet lidt for glad for nogle husdyr, og som derfor må holdes ude. 

Om end vi, på mange parametre, er langt fremme i Skandinavien, så halter natursynet lidt. Som oftest må naturen vige pladsen for andre interesser, såsom landbrug, skovbrug, jagt og fiskeri. Derfor er den slags politiske, informative og præventive arbejde, som Svenska Rovdjursföreningen laver, ekstremt vigtigt. Og hvis ikke vi, i det rige Norden, kan finde ud af at passe på vores dyr, hvem skal så?  

Svenska Rovdjursföreningen bliver derfor en af de næste organisationer, som vi donerer til. Du kan stadig nå at hjælpe til, og hvis du gerne vil have at dine penge går 100% denne sag, så bare skriv “los” som kommentar på overførslen. 

Og kæmpe tak til Staffan Widstrand for billederne!